Logo

EMDR binnen de haptotherapie

Het kan voorkomen dat binnen de haptotherapie, het wenselijk kan zijn om EMDR in te zetten als middel. Ik ben “Master Practitioner” en dit houdt in dat ik alleen EMDR inzet als middel binnen de haptotherapie.

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Vertaald betekent het: door oogbeweging minder gevoelig worden en opnieuw verwerken. Iedere gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft, wordt traumatisch genoemd.

Typisch voor een traumatische herinnering zijn de hevige emoties, de levendige beelden en de fysieke reacties daarop. Deze reacties worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken op die van tijdens de traumatische gebeurtenis. Zo kan later een geluid dat je hoort, een geur die je ruikt, of een beeld dat je ziet, de beelden en de gevoelens aan die gebeurtenis weer levendig terugbrengen. Inclusief alle lichamelijke reacties van toen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat EMDR succesvol is bij volwassenen. Klachten verminderen of verdwijnen en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is.

Deze tekst is overgenomen uit de folder van de samenwerkende EMDR therapeuten Nederland. Wilt u meer lezen hierover, kijk dan op www.emdr-therapeuten.nl

Haptotherapie